Popularne okazy ptaków

Jednym z przedstawicieli mysikrólikowatych (wliczanych też wcześniej do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten zamieszkuje niemalże całą Europę, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te niezwykle często docierają także aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej.

Izolowane populacje tego gatunku spotkać można w dodatku w północnym regionie Azji oraz Ameryce Północnej. Sposób życia mysikrólika zwyczajnego jest zróżnicowany, ponieważ po części uznaje się go za osiadły, a częściowo za wędrowny i koczujący. Zima jest dla tego gatunku okresem, w którym podróżuje w stronę południowej Europy czy też północnej Afryki.

Ptaki okazy

W Polsce mysikrólik pospolity zamieszkuje świerkowe lasy górskie i znajdujące się na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską i Białowieską. Jest to ptak popularny na terenie Polski, a jego najmniejszą najniższą liczebność można wyróżnić tam w tych rejonach, w których nie znajdują się wspomniane lasy świerkowe. Mysikrólik zwyczajny jest najmniejszym ptakiem na terenie całego kontynentu. Mimo, że nierzadko za takiego uznaje się strzyżyka, to właśnie osiągając najwyżej 9 centymetry długości mysikrólik, zdobył w tej kategorii niepodważalne pierwsze miejsce na podium. Czytaj dalej Popularne okazy ptaków

Wielkość ptaków – ciekawostki

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest aktualnie chyba najpopularniejszym gatunkiem występującym na obszarze Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi zamieszkujących współcześnie na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, obecnie coraz częściej dostrzec można go także w krajobrazie rolniczym albo też po prostu w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi.

Rozmiar ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie można nie powiedzieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest intensywnie czarny. Czytaj dalej Wielkość ptaków – ciekawostki

Gdzie ptaki budują gniazda?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej, a także Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast szalenie często zagnieżdżają się blisko obszarów zagospodarowanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości wypadków na wysokich drzewach bądź też różnego rodzaju słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zwykle około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości.

Gniazdo

Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się jednakowym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego odbywa się raz do roku. Czytaj dalej Gdzie ptaki budują gniazda?