Gdzie ptaki budują gniazda?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej, a także Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast szalenie często zagnieżdżają się blisko obszarów zagospodarowanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości wypadków na wysokich drzewach bądź też różnego rodzaju słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zwykle około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości.

Gniazdo

Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się jednakowym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego odbywa się raz do roku.

Przypisywane bocianowi „klekotanie” to oznaka jego okresu godowego, który kończy się zazwyczaj wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały dorasta do samodzielnego życia w mniej więcej 70 dniu swojego życia. Ptaki te nie przyzwyczajone do zimnego klimatu, dlatego w tym Czaje wybierają się w podróż w stronę gorącej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *