Wielkość ptaków – ciekawostki

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest aktualnie chyba najpopularniejszym gatunkiem występującym na obszarze Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi zamieszkujących współcześnie na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, obecnie coraz częściej dostrzec można go także w krajobrazie rolniczym albo też po prostu w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi.

Rozmiar ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie można nie powiedzieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest intensywnie czarny. Czytaj dalej Wielkość ptaków – ciekawostki